AED IN GRIJPSKERKE

HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland

  • De AED’s zijn geen gemeenschappelijk bezit. De informatie over de AED’s is tot personen herleidbare informatie. Sommige AED-eigenaren willen dan ook niet dat de locatie van hun AED openbaar wordt gemaakt. Daarom worden er geen concrete locaties vrijgeven.
  • Het belangrijkste wat omstanders in het geval van een hartstilstand moeten doen is 112 bellen. Dan wordt HartslagNu automatisch geactiveerd en krijgen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer de opdracht om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Als ze een AED moeten ophalen, stuurt HartslagNu hen de exacte locatie van de dichtstbijzijnde AED door en eventueel de pincode van de buitenkast.
  • Een overzicht in een openbare database kan er toe leiden dat 112 niet of vertraagd wordt gebeld, omdat mensen eerst op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde AED. In dat geval worden de professionele hulpdiensten niet of niet direct gealarmeerd én wordt HartslagNu niet of niet direct geactiveerd. Dit kan levens kosten.

Kunt u reanimeren? Word burgerhulpverlener!
Klik hier.

Website van de Hartstichting

Klik op de banner om naar de site van het Rode Kruis Walcheren te gaan.

*Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

De volledige naam van een AED is Automatische Externe Defibrillator.

Wanneer is een AED nodig?

Een AED is nodig bij een hartstilstand. Er is dan sprake van kamerfibrilleren, een ernstige ritmestoornis. Bij kamerfibrilleren ontstaan er chaotisch prikkels in het hart, waardoor de hartkamers niet meer samentrekken en er geen bloed meer rondgepompt wordt. Het hart moet dan gedefibrilleerd worden, een soort resetten van het hart.

Wie haalt een AED?

Bij een hartstilstand is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een AED gehaald wordt:

  • iemand die in de buurt is weet een AED te hangen, bijvoorbeeld op de sportclub of in een winkelcentrum of bedrijf
  • de 112-centrale roept burgerhulpverleners op om een  AED te halen

Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of het eerst een AED te halen.

Hoe werkt de AED?

Een AED bevat 2 elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt moeten worden. Een AED analyseert het hartritme zodra de elektroden aangesloten zijn.

Daarna geeft het apparaat gesproken opdrachten. Het apparaat vertelt de hulpverlener precies wat hij moet doen, namelijk:

  • óf doorgaan met reanimeren
  • óf een elektrische schok toedienen